Статии и Совети

Лековити својства на килибарот

Додадена на: 14.02.2018

Лекување на болести на грлото и несоница

Во стариот Рим, Калистрат познат лекар од тие времиња, напишал дека прав од килибар измешан со мед го лечи грлото, увото и очните болести и доколку се зема со вода ги лекува и стомачните болести.

Плини Jуниор забележал дека римските жени од село носеле килибарни медаљони не само како украси, туку и како лек за "потечени жлезди и болки во грлото и непцата".

Во Белорусија, килибарот служел како средство против несоница: сурови парчиња килибар биле ставани под перница или биле обесувани на креветот во близина на главата. Првите студии за теоријата "Килибарот како лек за несоница" се појавиле во дваесеттиот век.

Антиспазмодик, средство за смирување и ублажување на болка

Во азиските земји "сирупот од килибар" што всушност е мешавина на сукцинска киселина и опиум, се користел како средство за смирување и антиспазмодик. И за ова постои научно објаснување, сето тоа произлегува од хемиските својства на смолата. Кога се формира, смолата дејствува како природно средство за балсамирање со сушење и антимикробни својства.

Античките Египќани всушност користеле борова смола како средство за балсамирање, додека докторите за време на војната, поради недостаток на средства, понекогаш ставале смола на раната како средство за дезинфекција и спасувале многу животи на тој начин.

Уште пред Втората светска војна, особено во Германија, ѓерданчиња од балтички килибар биле ставани на бебињата за да го направат процесот на избивање на забчињата помалку болен, а воедно и да ги зајакнат забите. Ова всушност, се практикува и од страна на денешните мајки. Притоа внимавајте на вашите деца додека го носат ѓерданчето, не дозволувајте им да го џвакаат, затоа што може да се откине топче и да дојде до задушување. Запомнете, килибарните ѓерданчиња се направени да се носат, не да се џвакаат!

Решението со килибарното ѓерданче не е ново за мајките и оние кои бараат лекување на природна база. Килибарните производи се продаваат во локални аптеки во многу европски земји, вклучувајќи ги Швајцарија, Германија и Австрија, каде што килибарот бил почитуван за своите лековити квалитети со векови.

Килибарното масло продира во кожата многу брзо, продирајќи длабоко во ткивото дава позитивно влијание, ја подобрува циркулацијата на крвта и ги олеснува болките во мускулите. Килибарното масло и парчиња килибар често се користат за масажа.

Слика бр. 1 Топчиња изработени од килибар кои се користат при масажа

Го подобрува имунитетот и клеточниот метаболизам

Во Литванија и во царска Русија, дадилките морале да носат килибарни ѓердани за да се заштитат себе и бебињата од болести.

Килибарот е широко користен во медицината поради неговиот состав. Во својот состав, килибарот има супстанца - или состојка - наречена сукцинска киселина.

Сукцинската киселина се наоѓа во многу растенија и е честа и неопходна прехранбена состојка. Сепак, недостатоците на сукцинската киселина се чести, бидејќи во природата ретко се наоѓаат. Дури и незрел грозд и стебленца, кои се најбогати во киселина, содржат илјада пати помалку од киселина од килибар.

Во 1930-тите и 40-тите години, европските биохемичари откриле дека сукцинската киселина е киселина создадена природно во секоја клетка на телото способно за аеробно дишење, вклучувајќи ја лимонската киселина или Кребсовиот циклус. Така јаглехидратите, мастите и протеините се метаболизираат во енергија.

Тековните истражувања покажуваат дека неповолните услови во животната средина кои преовладуваат денес го блокираат природниот проток на енергетски процеси во клетките. Блокови влијаат на клеточниот метаболизам и значително го ослабуваат имунолошкиот систем, но природната енергија на килибарот може да го стимулира неговото обновување. Понатаму, истражувањето одржано на Универзитетот во Хамбург, Германија ги потврдило безбедните и позитивните ефекти на сукцинските и фумаринските киселини во клеточниот метаболизам.

Ова е исто така потврдено со истражување спроведено од лекар од Калининград, Николај Мошков во 2002 година. Тој добил брзи и целосно ефективни терапевтски резултати со триење на прав од килибар на болни места (глава, 'рбетот, тироидната жлезда, градите, екстремитетите).

Го забрзува заздравувањето и го зајакнува телото

Носен со векови како природен лек за олеснување на болката, килибарот се користел за побрзо заздравување и зајакнување на имунолошкиот систем на телото. Килибарот е во центарот на многу научни студии кои јасно укажуваат на тоа дека неговите терапевтски својства се многу значајни.

Сукцините содржани во килибарот се многу ефикасни по долготрајни болести и повреди, тие му овозможуваат на пациентот да си го поврати (зајакне) имунитетот кон болести.

Сукцинската киселина е исто така значаен производ за спортисти. Тоа не е стимуланс за подобрување на трудот на една манифестација, туку стимулатор за избалансиран, сеопфатен развој.

Сукцинската киселина, исто така, била анализирана од пионерот на современата бактериологија, добитник на Нобеловата награда, Роберт Кок во 1886 г., кој го потврдил нејзиното позитивно влијание и откри дека не постои ризик од акумулација на вишок на сукцинска киселина во човечкиот организам, дури по воведувањето на значителни количини од истата во телото.

Може пак се прашувате како килибарот може да влијае на телото на човекот за тоа има две различни теории, зошто носењето килибар на кожата може да има смирувачки ефекти и за возрасните, но и за децата кога им растат запчињата.

Една теорија укажува на тоа дека кога килибарот се носи на кожата, топлината на кожата придонесува да ослободува минијатурни количини на лековити масла од килибар, кои потоа се апсорбираат преку кожата во крвотокот.

Другата теорија е базирана на научни наоди, кои покажаа дека килибарот е електромагнетски жив и произведува одредени количини на органска природна енергија.

Слика бр. 2 Полу-полирано парче килибар

Против стареење и антиоксиданс

Денес, фармацевтските препарати кои имаат намена да го спречуваат стареењето на човечките клетки, употребуват сукцинска киселина како инхибитор, агенс кој го забавува или целосно го спречува процесот на губење на калиумови јони и антиоксиданс. Затоа, киселината може да се нарече научно кажано, модерен еликсир на младоста. Килибарот е моќен антиоксидант кој помага во борбата против токсичните радикали и нарушувањата на срцевиот ритам.

Психолошко, емоционално и ментално лекување

Покрај физичкото лекување, се верува дека килибарот има магични својства кои обезбедуваат многу пријатни промени на психолошкото, емоционалното и менталното ниво.

Килибарот може да влијае врз емоциите на луѓето. Килибарот го лечи и го поддржува емоционалното тело со отстранување на негативните енергии кои го крадат оптимизмот и волјата за живот, и ги заменува со засилена фреквенција која придонесува кон позитивни промени.

Обезбедувајќи рамнотежа и стабилност во животот, килибарот поттикнува на трпеливост и флексибилност. Неговата топла, светла енергија промовира сила, доверба и го зајакнува верувањето во себе. Килибарот го стимулира интелектот, ја подобрува краткотрајната меморија и го помага процесот на донесување одлуки и да се движи напред во животот. Тоа е одлична алатка за пренесување на соништата во реалноста.

Исцелувачка чакра и балансирачка енергија

Доколку сте запознаени со чакри, ова може да ви биде интересно да се знаете дека златните и портокаловите нијанси на килибарот ја стимулираат папочната или сакралната чакра. Го контролира протокот на енергија и е центар на тежината на телото, тоа е центарот на животна сила во телото, и го контролира протокот на информации од телото до умот и од умот до телото.

Злато или портокалови кристали се користат за деблокирање на протокот на енергија и враќање на сопственото чувство за рамнотежа, разбирање и почитување на животот. Кога сакралната чакра е во рамнотежа, имаме чувство на благодет и задоволство.

Жолтата нијанса на килибарот ја активира чакрата на соларниот плексус, центарот за дистрибуција на енергија и чакрата на врските. Кога е физички избалансиран, тој обезбедува сила да се бори против инфекции, притоа ослободува една од алергиските реакции и ги употребува хранливите материи кои се внесени. Ако соларниот плексус е духовно неурамнотежен, може да се почувствува страв - од разочарувањето или незадоволството на другите, или да се потчинат кон животот и задоволствата на волјата на другите.

 

Заштита од негативно влијание на електричната опрема

Еден од несаканите ефекти на секој електричен уред е електромагнетното поле генерирано во близината каде е активен. Сите организми, вклучувајќи ги и луѓето, секојдневно се изложени на влијанието на различни видови на ова поле, кои се карактеризираат со различни физички параметри.

Јасно е дека тие електромагнетни полиња негативно влијаат на спиењето, конкретно на мелатонинот и секреција на кортизол. Двата овие хормони регулираат широк спектар на процеси низ телото, вклучувајќи дневни телесни ритми, метаболизам и како имунитетот ќе реагира. Нивното нарушување предизвикува влошување на спиењето и несоницата, го зголемуваат телесниот и слабиот имунитет.

Поради својата електромагнетна особина, килибарот, може да го олесни негативното влијание на електромагнетните полиња. Носењето килибар може да нè заштити од негативните влијанија на електричната опрема како што се компјутери, телевизии, мобилни телефони и микробранови печки. Значи, можеби, поради ова луѓето сега користат килибар за справување со несоница и подобрување на имунолошкиот систем.

Ги олеснува хроничните состојби

Има доста килибарни критики на кои луѓе имаат потврдено дека килибарот им помогнал при многу хронични состојби, вклучувајќи состојби на кожата, мигрена, фибромијалгија, ревматоиден артритис, повреди кои се повторуват. Тука ние може да додадеме дека килибарното масло е користено доста за масажа и всушност, е препознаено како многу ефикасно, особено за сите ревматски заболувања.

Духовен килибар и бои на енергија

Ова можеби не е строго поврзано со лековитите својства на килибар, но сепак може да биде интересно. Во некои области, килибарот се перцепира како моќен заштитник, поврзувајќи го секојдневието кон повисоките духовни сфери.

Се верува дека е важна алатка која не поврзува со древната мудрост и за потсетување на минатите животи, без разлика дали станува збор за регресија од овој живот или од минат живот, со цел да се прекршат негативните шеми или да се добие подобро разбирање за некое минато искуство и истото да се искористи за да се подобри сега.

Килибарот се поврзува со бојата на енергија на златото. Златните зраци на ѕвездите носат успех, ентузијазам, среќа и моќ. Тоа е традиционално бојата на кралевите, богатството и сонцето.

Златото допира длабок дел од нашите умови, создавајќи слики од мистични места и авантура. Кристалите кои се светло златни ни даваат едноставни задоволства од животот - веселост и задоволство. Додека темно златните кристали имаат подлабоко, поизразено чувство на посветеност и обврска, што ни дава нам ентузијазам и доживотно да се посветиме на грижата и љубовта.

Некои од најдобрите начини да се искористи енергијата од килибарот е да се носи како накит или како мала декоративна резба во вашиот дом.