Статии и Совети

Инсекти заробени во килибар (прв дел)

Додадена на: 16.02.2018

Стоунфлај бубачките се ретки во килибар, а особено ларвите од стоунфлај се уште потешки да се најдат. Во овој примерок ја имаме ларвалната форма на стоунфлајот, Плекоптера. 

Ова е рамнопланета нимфа Хомоптера, Фулгороидеа – совршена нимфа во совршен килибар. Покрај совршената природа на ова парче, погледнете внимателно на задниот крај оваа нимфа има опашка како четка. Се смета дека овие восочни филаменти служат како уред за спасување - слично како тарантулите кои ги тријат влакната од грбот за да им овозможат на влакна да влезат во кожата или очите на предаторот.

Стрепсиптера, ова е чудна група на инсекти. Повеќето видови се опишуваат само од мажите, бидејќи повеќето од жените се без очи, антени, нозе и надворешни гениталии и тие го живеат својот живот во земја и се прехрануват од пчели и оси. Женката најчесто не лета и се дегенерира поради тоа што таа нема нозе и тело како на сликата. Мажите имаат само еден пар на функционални крилја, а тоа се задните крилја, предните крила се значително помали. Дури и ден денес тие не се толку чести и малку луѓе, освен ентомолозите, имале можност да ги видат.

Нема многу пишувано за нематодите, тие се мали, често се занемаруваат поради нивната големина и се едноставно ретки. Тие се ретки во секој вид килибар, од доминкански па до балтички килибар. Многу нематоди живеат во животни како паразити. Бидејќи тие живеат во организми, тие често неможе да се видат во килибар, затоа што тие треба да го напуштат телото за да бидат испитани. Дури и тогаш, нематодите кои живеат во инсекти, како што се мали муви, самите се мали за да живеат во такви домаќини. Примерокот тука е неверојатен. Има три нематоди, кои се прилично големи, на изглед се како "обичен" мазен црв (кој исто така е толку редок). Оваа нематода е завиткана, ако не е завиткана би била еден инч и пол долга.

Оваа мравка е околу 7.5 cm долга, а вилиците и се околу 2 cm во должина. Овој вид на мравка може да забележи како се движи полека низ листовите во шумите. Бизарната глава на видовите од овој род се состои од силни вилични мускули како големи издолжени стапици што се носат настрана при хранење, подготвени да се затворат кога потенцијалниот плен доаѓа во допир со долгите фронтални активирачки влакна. Ова е животно од кое треба да се плашиме. Килибарот е Чипас килибар и многу е јасен мравката може лесно да се види.

Понекогаш плентхоперите можат да имаат многу чудни глави. Ова е еден вид што се нарекува "алигатор-глава" или "змеј". Тоа е затоа што нивната уста личи на главата на алигатор. Биолозите забележале дека современите видови од такви плентхопери честопати седат со нивните глави исправени во воздух, слично на ставот на вистински рептил. Ова е прв пат да се сретнеме со овој тип на плентхопер.  Тие се толку ретки што најчесто се гледа истата слика одново и одново, ова е совршен примерок.

На ова парче може да се забележи пар на мушички при парење. Овие мушички се "споени" веќе 24 милиони години. Многу е ретко да се најде таков пар - совршен пар. Ова е прекрасно парче килибар со одлична јасна боја. Доколку се погледне подетално може да се забележи уште едно друго животно - женски пајак. Самите пајаци се ретки во килибар, тоа го прави парчето посебно. Примарната карактеристика на пајаците се нивните глави во облик како на змиите, додека предните нозе се кратки и витки. Пајаците имаат жлезди на нивните предни нозе преку кои испуштаат свила за да ги прават своите домови. Повеќето пајаци пронајдени во килибар се машки, жениките се уште поретки (се разбира, ова е женско.)

Ако примерокот изгледа премногу добро за да биде вистина, тогаш веројатно е лажен. Па, овој примерок изгледа премногу добро за да биде вистински, но не е лажен 100% гарантирано. Станува збор за голем пајак кој што се гледа јасно. Еден дел кај горната страна е оштетен поради нечистотијата и грубост на килибарот. Од вентралната страна пајакот најдобро може да се види. Телото од напред до назад е околу 1 сантиметар, а нозете од страна околу 2 см. Додека често е потребен микроскоп за лесно да се видат инсектите во килибар, ова е исклучок за оваа убавина не е потребен микроскоп. Тежината е 34 грама и големината е околу 5 x 2 x 2.5 см. На истото парче постои нешто што може да биде мравка и исто така, многу мал лист настрана.

 

Овде е кралица мравка , но таа не е сама туку таа се пари со друг паразит. Ова во денешно време не се гледа баш често, а уште помалку да се фати на делото пред 24 милиони години во килибар.

        

Ова е една од животните што понекогаш ќе ги најдете во книгите. Често тоа е истата слика што се користи од книга до книга или статија до статија. Тие се толку ретки во Доминиканскиот килибар што едноставно нема да видите нивни слики. Шкорпијата со камшик е една од најретките од сите наоди. Скорпиите без опаш или амблипиги се многу ефикасни предатори. Тие остануваат скриени под лисја, кора и други остатоци во поголем дел од денот и излегуваат ноќе за да се хранат. Нивниот преден пар нозе се долги и тенки, очигледно модифицирани за сетилни функции. Женките ги носат своите јајца во вреќа поврзана со долната површина на абдоменот со неколку свилени навои.

Ова е бубачка со чипкани крила е од семејството Тингидае. Тие се многу невообичаени и во килибар ретко се гледаат. Поради реткоста и поради вистинската убавина, тие се сметаат за примерок за награда во килибар. Многу се ретки во балтичките и доминиканските килибари. Постои мала бубачка и два други мали инсекти во близина на леплива бубачка, килибарот е доста јасен.